• 0 kaarten - €0.00
  • Afrekenen
  • Mijn account

Kaarten van betekenis

  • Home
  • Over ons
    • Privacybeleid
  • Roparun
  • Achtergrond
    • Het idee
    • Do’s & dont’s
    • Nuttige links
  • Shop
    • Winkelwagen
    • Afrekenen
    • Mijn account
    • Algemene voorwaarden
  • Contact
  • FAQ
  • Wederverkoop

Het idee

Hoe het begon

In eerste instantie startten wij – Mariska Overman en Rob Bruntink – met een collectie kaarten voor mensen met kanker (of een andere ernstige ziekte). Als wij mensen met kanker in onze persoonlijke omgeving hebben, zijn er diverse momenten te selecteren waarop we hen een kaartje sturen. Dat zijn met name de momenten waarop iemand:
– net de diagnose kanker heeft gekregen
– met een behandeling begint (curatief of palliatief)
– te horen krijgt dat hij/zij op korte termijn zal sterven

Anders dan bij verjaardagen of huwelijken kan op die momenten niet teruggegrepen worden op de kaartenstandaards die in HEMA’s of boekhandels staan. Het aanbod aldaar komt vaak niet verder dan ‘Beterschap’ of ‘Sterkte’. Hoewel ‘Sterkte’ op sommige momenten nog zou kunnen, is de keuze erg beperkt. Ook online bleek er – in onze ogen – geen passend aanbod te zijn. Daarom dachten we: ‘Dat gaan we zelf maken.’ In 2013 en 2014 hebben we gesprekken gevoerd met potentiële partners (Coalitie Van Betekenis tot het Einde en KWF Kankerbestrijding). Dat leidde tot niets. In 2015 dienden we een aanvraag in bij Stichting Roparun. Toenmalig directeur Michael Beenhakker was direct enthousiast. Na wat tips en adviezen van hem in de aanvraag te hebben verwerkt, ging het bestuur in november 2015 akkoord met ons plan. We maakten een website en gaven enkele ontwerpers opdracht kaarten te maken. In februari 2016 gingen we van start.

Kaart Hart geelVoor wie?

Deze doelgroep voor de ‘Kaarten van Betekenis’ is groot. Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker, jaarlijks sterven zo’n 40.000 mensen eraan. Uit onderzoek is bekend dat velen uit de sociale omgeving van iemand met kanker moeite hebben de juiste woorden te vinden om hun steun en/of betrokkenheid uit te spreken. Het betekent soms in de praktijk, hebben wij – helaas – ook ervaren, dat mensen zich terugtrekken en dat sommige mensen met kanker in een isolement belanden.

De Kaartjes van Betekenis kunnen helpen dit isolement te voorkomen of te verkleinen. Ze kunnen het verschil maken tussen ‘niets’ en ‘iets’ horen van vrienden, familie, collega’s, et cetera.

Hoewel het versturen van kaartjes een nogal gedateerd verschijnsel lijkt in deze digitale tijd, is dat op emotionele momenten niet het geval. Een wenskaart heeft de kracht om mensen op een speciale manier te raken, en een gevoel van verbondenheid te laten zien. Rondom een gemiddelde Kerst bijvoorbeeld versturen Nederlanders elkaar zo’n 150 miljoen kaarten.

Ieder huishouden koopt gemiddeld 56 kaarten per jaar. Behalve kerstkaarten, gaat het met name om kaarten die speciale momenten als aanleiding hebben: een verjaardag, een huwelijk, een geboorte, maar ook Valentijnsdag of vader/moederdag. De ‘Kaarten van Betekenis’ sluiten bij deze traditie aan. Dergelijke post krijgt gemiddeld genomen een hogere waardering dan een e-mail of een bericht via sms, Facebook, WhatsApp of Twitter. Met Engeland en Amerika behoort Nederland tot de landen waar de meeste kaarten worden verkocht en verstuurd.

Over de collectie

De eerste collectie van vijftien kaarten komt niet uit de lucht vallen. We zijn begonnen met zo’n 20-25 teksten, geschreven door (vooral) Mariska en Rob. Deze zijn voorgelegd aan een groep meelezers, voornamelijk bestaand uit (ex-)patiënten met kanker. Met een selectie van 11 teksten zijn de twee ontwerpers aan de slag gegaan.

In hoofdlijnen gesproken dragen de kaarten de boodschap uit: ‘Ik denk aan je’, ‘Ik ben er voor je’ en/of ‘Ik vind het verschrikkelijk voor je’. Er zijn kaarten gemaakt met diverse ‘intimiteitsafstand’; naar je buurvrouw stuur je immers een andere tekst dan naar een collega of een familielid. We hopen daarmee een aanbod te presenteren waaruit iedereen iets kan kiezen.

Wij bedanken voor het meelezen en meedenken:

Henri van Veen
Miranda Freriks
Merel Hennink
Anne Marie van Veen
Josje Boshoff

Twee Facebook-groepen van vrouwen met uitgezaaide borstkanker

Een tweede doelgroep

Naarmate onze ervaringen groeiden met de verkoop van de Kaarten van Betekenis, vroegen we ons af of er misschien nog meer doelgroepen waren die door ‘de reguliere markt’ niet goed (genoeg) bediend werden. We kwamen uit op mensen die (recent) een verlies hadden geleden en daardoor in rouw waren. Ook zij lopen het risico geïsoleerd te raken met hun verdriet. Ook zij kunnen, in de vorm van een kaartje, een hart onder de riem gebruiken. Maar ook zij worden niet gezien door de reguliere markt.

Vandaar dat wij in 2018 opnieuw twee ontwerpers aan het werk zetten om aan de slag te gaan met teksten die we – net als in de vorige ronde – aan ervaringsdeskundigen hadden voorgelegd. Dat resulteerde in een uitbreiding van ons aanbod met tien kaarten.

Jaarlijks kent Nederland zo’n 150.000 overledenen. Ieder overlijden zorgt voor rouw, in meer of mindere mate, bij diverse personen. Van partners tot kinderen of ouders. Van vrienden tot collega’s. Met de Kaarten van Betekenis die speciaal voor rouwenden zijn ontworpen, kunnen mensen uit hun omgeving laten merken dat ze weet hebben van hun verdriet, en laten ze merken dat ze er niet alleen mee zitten. De Kaarten kunnen ook voor rouwenden het verschil maken tussen ‘niets’ en ‘iets’ horen van vrienden, familie, collega’s, et cetera.

 

Over ons

‘Kaarten van Betekenis’ is een initiatief van Bureau MORBidee. De start van het initiatief (in 2016) is mogelijk gemaakt door de Stichting Roparun.

Volg ons

Contact

M: 06-55527290
E: bureaumorbidee@gmail.com
KvK: 63643103
BTW: 855330430B01
IBAN: NL80 TRIO 0390 9733 94
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacybeleid

Nieuwsbrief

Als je jezelf inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvang je de nieuwsbrief van Bureau MORBidee, en ga je akkoord met ons privacybeleid.

© 2021 Bureau MORBidee